211 411 4012

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Είναι γεγονός ότι η ανακαίνιση του κτηριακού τομέα στην Ελλάδα αποτελεί μία αναγκαιότητα. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι πολλά, από την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους και τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης, μέχρι την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών κατά τη χρήση των κτηρίων αυτών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δημιουργήθηκε για να κάνει πραγματικότητα αυτούς τους στόχους και για να εντάξει στην καθημερινότητά μας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, ποιοι μπορούν να ενταχθούν, ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

 

Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αφορά επιδοτήσεις εργασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για την ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιδοτούμενες εργασίες δεν περιλαμβάνονται μόνο δράσεις για  την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και εργασίες για την ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κελύφους του κτιρίου
  • Τοποθέτηση συστημάτων ζεστού νερού χρήσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (net metering – ενεργειακός συμψηφισμός)
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
  • Υποδομές έξυπνης φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
  • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες κλπ.)

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών κυμαίνεται στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλετε παραπάνω από μία αίτηση ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες.

 

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, με τις περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου να μπορούν να κάνουν αιτήσεις εκείνη την ημέρα. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκινά στις 2 Δεκεμβρίου, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 4 και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 7 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, ακολουθούν η περιφέρεια Θεσσαλίας στις 9, οι περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων στις 11 και η περιφέρεια Αττικής στις 14 Δεκεμβρίου. Τέλος, οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στις 16 και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 18 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν για τις πολυκατοικίες στις 11 Ιανουαρίου του 2021.

 

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;

Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η βασική προϋπόθεση για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα είναι η κατοικία σας να ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη. Επίσης, θα πρέπει η κατοικία να αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες από τη Ζ ή Η στη Β. Οι επιδοτήσεις έχουν σχέση και με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκετε. Οι κατηγορίες των εισοδηματικών ορίων είναι πέντε:

  • Ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ και Οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 65%
  • Ατομικό εισόδημα 10.000 – 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 – 30.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 55%.
  • Ατομικό εισόδημα 20.000 – 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 – 40.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 50%
  • Ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 έως 70.000 ευρώ το ποσοστό επιδότηση είναι 40%.
  • Ατομικό εισόδημα 50.000 έως 90.000 ευρώ και οικογενειακό 70.000 έως 120.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης είναι 35%.

Για τις πολυκατοικίες το ποσοστό επιδότησης ανά οριζόντια ιδιοκτησία είναι 60% ανεξάρτητα από το εισοδηματικό όριο. Για τις πολυκατοικίες επίσης καθιερώνεται και η δυνατότητα αίτησης μόνο για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Το επιλέξιμο ποσό είναι έως 80.000 ευρώ ανά πολυκατοικία.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Τα κύρια δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσετε έτσι ώστε να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ είναι τα εξής:

  1. Οικοδομική Άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο
  2. Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων
  3. Φωτοαντίγραφο λογαριασμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
  5. Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας (Μόνο για πολυκατοικίες Τύπου Α ή Τύπου Β)

Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί η προσκόμιση και κάποιων πιο εξειδικευμένων νομιμοποιητικών εγγράφων. Το ποια θα είναι αυτά τα έγγραφα ακριβώς θα ανακοινωθεί σε παράρτημα με τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος.

 

Η Polygon μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε εργασία έχει σχέση με τη συντήρηση του κτηρίου σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας καλέσετε και όλα τα υπόλοιπα θα τα αναβάλουμε εμείς. Πείτε μας τις ανάγκες του κτηρίου σας και εμείς θα σας προτείνουμε τη λύση.

Καλέστε ΣΤΟ ☎ 211 411 4012 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για να σας καλέσει άμεσα ένας εκπρόσωπος της Polygon.