Κανονισμός πυροπροστασίας & Πυροσβεστικές διατάξεις

άντρας κρατάει πυροσβεστήρα

Τι αφορά, τι επιτρέπεται, τι δεν επιτρέπεται και γιατί οι πυροσβεστήρες αποτελούν το «κλειδί» της ασφάλειας.

H πυρκαγιά αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τα σπίτια και τα επαγγελματικά κτίρια, γι’ αυτό και οι κανόνες πυροπροστασίας είναι σημαντικό να τηρούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ορισμένα γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, τα οποία αναλόγως της εκτίμησης επικινδυνότητας εφαρμόζονται και συμπληρώνονται και με ειδικότερα μέτρα πρόληψης.


Ενεργητική Πυροπροστασία

Αφορά στα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας, δηλ. στον εξοπλισμό και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες που ενεργοποιούνται με την εμφάνιση ή κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι πυροσβεστήρες, τα μόνιμα και ημιμόνιμα μέσα πυροπροστασίας.
Ως μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας ορίζονται: το χειροκίνητο σύστημα συναγερμού, το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, το σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, το αυτόματο σύστημα ολικής κατάκλυσης, το αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος (sprinkler), το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, το σύστημα ψύξης δεξαμενών, το μόνιμο αφροποιητικό σύστημα, το μόνιμα εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης (και διακοπής παροχής) εκρηκτικών μιγμάτων, το μεγαφωνικό σύστημα κ.ά. Ως ημιμόνιμα συστήματα πυροπροστασίας ορίζονται τα αφροποιητικά συστήματα με δοχεία αφρογόνου αντί δεξαμενών, κινητούς αναμίκτες/τζιφάρια, ελαστικούς σωλήνες με ταχυσυνδέσμους στα άκρα, αφρογεννήτριες χειρός κ.ά.
Ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου, όπως επίσης και ανάλογα με τη χρονολογία που έλαβαν άδεια οικοδομής, εφαρμόζονται διαφορετικές νομοθετικές διατάξεις για την πυροπροστασία, με συγκεκριμένες προβλέψεις για την ενεργητική πυροπροστασία.
Σημαντικές παράμετροι είναι η τήρηση των προδιαγραφών των μέσων πυροπροστασίας, η διασφάλιση της προσβασιμότητας, ο έλεγχος και η συντήρηση αυτών, η σήμανση του πυροσβεστικού εξοπλισμού (σύμφωνα με το ΠΔ 105/1995). 
Οι πυροσβεστήρες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον ιδιοκτήτη (οπτικός έλεγχος) τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και κατά προτίμηση κάθε μήνα. Όταν οι συνθήκες το απαιτούν, οι έλεγχοι θα πρέπει να διεξάγονται πιο συχνά όσον αφορά στην καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας τους (π.χ. έλεγχος μανομέτρου πίεσης), στο σημείο τοποθέτησής τους, τον έλεγχο για εμφανή σημεία κακώσεων κ.λπ. Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 618/43/2005 και 17230/671/2005, καθορίζουν τις διαδικασίες και προϋποθέσεις έγκρισης, διάθεσης και ελέγχου στην ελληνική αγορά των πυροσβεστήρων, τις διαδικασίες συντήρησης, επανελέγχου και αναγόμωσης αυτών.
Για τις προδιαγραφές των μέσων πυροπροστασίας εφαρμόζεται η Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014, ενώ για τη συντήρησή τους η Πυροσβεστική Διάταξη 12/2012 όπως έχει τροποποιηθεί. Επιβάλλεται, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και σε κάθε περίπτωση κατά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και της ισχύουσας νομοθεσίας, ο προδιαγραφόμενος έλεγχος και η συντήρηση των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας από άτομο που έχει τα απαραίτητα από τον νόμο προσόντα και ενημερώνει ενυπόγραφα το τηρούμενο από την επιχείρηση − εγκατάσταση, Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.

Παθητική πυροπροστασία

Η παθητική πυροπροστασία περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτηρίων, ώστε αν ξεσπάσει πυρκαγιά, τα αποτελέσματά της να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταστρεπτικά. 
Εφαρμόζονται ορισμένες κατασκευαστικές προβλέψεις που περιλαμβάνουν: (α) προβλέψεις κατά τη σχεδίαση των κτηρίων, ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη οδών διαφυγής του πληθυσμού προς το ύπαιθρο ή προς άλλα διαμερίσματα προστατευμένα από την πυρκαγιά (ταυτόχρονα πρέπει να γίνεται πρόβλεψη της διαδρομής καπνού και αερίων, ώστε οι οδοί διαφυγής να διατηρούνται ελεύθερες), (β) τον διαχωρισμό του κτηρίου σε πυροδιαμερίσματα, τα οποία κατασκευάζονται με επαρκώς πυράντοχα δομικά στοιχεία, ώστε να επιτυγχάνεται η καθυστέρηση της μετάδοσης της φωτιάς, (γ) τη στατική επάρκεια των φερόντων στοιχείων, (δ) την άρτια εξωτερική διαμόρφωση του κτηρίου, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα προσέγγισης και δράσης της Πυροσβεστικής.
Σημαντικές παράμετροι είναι η τήρηση των προδιαγραφών, η διασφάλιση της προσβασιμότητας, ο έλεγχος και η συντήρηση, η σήμανση των οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου (σύμφωνα με το ΠΔ 105/1995) και η ύπαρξη κατάλληλου φωτισμού ασφαλείας.
Ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου, όπως επίσης και ανάλογα με τη χρονολογία που έλαβαν άδεια οικοδομής, εφαρμόζονται διαφορετικές νομοθετικές διατάξεις για την πυροπροστασία, με συγκεκριμένες προβλέψεις για την παθητική πυροπροστασία.

(Πηγή πληροφοριών: .elinyae.gr)

Η Polygon αναλαμβάνει τη συντήρηση και την αναγόμωση των πυροσβεστήρων, διαθέτοντας ένα από τα τρία πιστοποιημένα εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορούν να εκτελέσουν υδραυλική δοκιμή στους πυροσβεστήρες, ώστε να παρατείνουν τη ζωή τους. Αυτό αφορά όλους τους πυροσβεστήρες με ηλικία μεγαλύτερη των 10 ετών από την ημέρα κατασκευής τους, οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να αντικατασταθούν. Με αυτή την υπηρεσία, μειώνουμε το κόστος κατά 75%, αφού, μετά τον έλεγχο, δε χρειάζεται πλέον η αντικατάσταση του εξοπλισμού. Η ομάδα της Polygon services διαθέτει ειδική άδεια αναγνωρισμένης εταιρείας και όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, και κυρίως, τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η προστασία από τη φωτιά.

Καλέστε στo 211 411 4012 και ένας εκπρόσωπος της Polygon θα σας εξυπηρετήσει.