211 411 4012

Μπορώ να μετατρέψω το σπίτι μου σε επαγγελματική στέγη;

FAQ

"Αγόρασα ένα διαμέρισμα και τώρα έχω σκέφτομαι να το ενοικιάσω ως επαγγελματική στέγη. Υπάρχει πρόβλημα;"

Είναι μια ερώτηση που μας κάνετε συχνά, άλλοτε αναφερόμενοι σε αξιοποίηση του διαμερίσματος στο πλαίσιο του AirBnB και άλλοτε για άλλες μορφές επαγγελματικής χρήσης. Η απάντηση δεν είναι μία και μοναδική, αφού εξαρτάται από το είδος της χρήσης.

Σε γενικές γραμμές, οι κανονισμοί των πολυκατοικιών απαγορεύουν την αξιοποίηση διαμερισμάτων για δραστηριότητες που προκαλούν μεγάλη όχληση -γιατί είναι πολύ θορυβώδη: μηχανουργεία, διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ. Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ένας χώρος κατά τέτοιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει παμψηφεί αλλαγή του κανονισμού, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως, ισχύει το "ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται". Δηλαδή, όλα τα διαμερίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις άλλες χρήσεις, αυτές που δεν εμπίπτουν στη "μεγάλη όχληση". Εδώ εμπίπτει, με αυτή τη λογική και η χρήση για AirBnB αλλά και ως γραφεία, ιατρεία κλπ. Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο, και με δεδομένα τα αυξανόμενα περιστατικά διαμαρτυριών για ανάλογες περιπτώσεις, όλη αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται σε μια γκρίζα ζώνη του κανονισμού, όπου δεν υπάρχουν λεπτομερείς ρυθμίσεις για τις νέες προκλήσεις. Και εδώ, αν θέλει μια πολυκατοικία να απαγορεύσει καθε είδους επαγγελματική χρήση, με ειδικές αναφορές στη βραχεία μίσθωση ή σε κάποιον άλλο τύπο χρήσης, και πάλι θα πρέπει να εξασφαλίσει παμψηφία- και προφανώς, ούτε σ' αυτή την περίπτωση είναι εφικτό. 

Επομένως, ο ιδιοκτήτης που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το διαμέρισμά του για επαγγελματική στέγη, έχει την -πρωτίστως ηθική- ευθύνη να μη διαταραχθεί η ευζωία των υπόλοιπων ενοίκων. Είτε μέσα στο πλαίσιο του κανονισμού, είτε στη γκρίζα ζώνη του, ο σεβασμός της ιδιοκτησίας των άλλων και των δικαιωμάτων τους στην πολυκατοικία, θα πρέπει να είναι ο κύριος και βασικός γνώμονας, για κάθε απόφαση.