211 411 4012

Tα οφέλη και η σωστή συντήρηση του καυστήρα θέρμανσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το καλοκαίρι τελείωσε και σταδιακά έρχεται η πτώση της θερμοκρασίας. Η συντήρηση του καυστήρα είναι μία από τις υποχρεώσεις μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης (κεντρική, ατομική ή και αυτόνομη) και να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή του. Είναι από τις βασικές εργασίες που δεν πρέπει να αμελούμε, ανεξάρτητα από τον χρόνο λειτουργίας του.

Με την σωστή συντήρηση, εξασφαλίζουμε ότι δε θα μείνουν κατάλοιπα του καυσίμου στα εσωτερικά τοιχώματα του λέβητα ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες διάβρωσής του.

Ποια είναι όμως η σωστή συντήρηση του καυστήρα;

Οι βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνονται είναι: καθαρισμός του θαλάμου καύσης, ρύθμιση πίεσης της αντλίας, καθαρισμός του καπνοσυλλέκτη, στεγανοποίηση του πυρίμαχου γυαλιού για αποφυγή τυχόν διαρροών, καθαρισμός των μπεκ, έλεγχος οργάνων ένδειξης και ασφάλειας (θερμόμετρα, θερμοστάτες κτλ.), μέτρηση καυσαερίων μέσω ειδικών οργάνων, κ.ά.

Η συντήρηση του καυστήρα είναι σημαντικό να γίνεται τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο και έτσι επιτυγχάνεται και η εξοικονόμηση καυσίμων καθώς ένα μη συντηρημένο σύστημα θέρμανσης αναγκάζει τον καυστήρα να δουλεύει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουμε στην επιλογή του συντηρητή καθώς θα πρέπει να επιλέγουμε πάντα αδειούχο συντηρητή καυστήρων. Στην Polygon, στο τέλος της διαδικασίας ο συντηρητής οφείλει να εκδώσει και να σας παραδώσει το φύλλο ελέγχου καυστήρα καθώς επίσης και να συμπληρώσει το ημερολόγιο του λεβητοστασίου ενημερώνοντάς το για όλες τις ενέργειες που έγιναν.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός εμποδίζει τη διάβρωση και εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του συστήματός σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, ίσως και το πιο σημαντικό, είναι η ασφάλεια των ενοίκων της πολυκατοικίας αλλά και η δική σας.

Όταν ο τεχνικός επισκεφθεί τον χώρο θα πρέπει να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εργασίες για τη συντήρηση του καυστήρα, και αυτές είναι οι παρακάτω ενέργειες.

  • Έλεγχος και ρύθμιση του καυστήρα λαδιού για μέγιστη απόδοση
  • Αντικαταστήστε το μπεκ και τα φίλτρα
  • Βούρτσισμα και καθαρισμός του θαλάμου καύσης , δίοδοι καπναγωγών και αυλοί
  • Καθαρισμός και επιθεώρηση σε όλα τα εξαρτήματα του καυστήρα
  • Επιθεώρηση της δεξαμενής καυσίμου, της γραμμής τροφοδοσίας και των εξαρτημάτων
  • Επιθεώρηση σε όλα τα εξαρτήματα της εγκατάστασης του συστήματος θέρμανσης
  • Εκτέλεση δοκιμαστικής έναυσης και έλεγχος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού
  • Επανέλεγχος όπως ορίζει η νομοθεσία