211 411 4012

Πληρώνει κοινόχρηστα ο ιδιοκτήτης όταν είναι κλειστό το διαμέρισμα του;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

“Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος το οποίο ενοικιάζω. Αυτή την στιγμή είναι κλειστό γιατί δεν έχω ακόμα βρει τον κατάλληλο ενοικιαστή. Πρέπει να εξακολουθήσω να πληρώνω κοινόχρηστα από την στιγμή που το σπίτι μου δεν νοικιάζεται;”

Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί καθημερινά πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν το διαμέρισμά τους δεν νοικιάζεται και έχει παραμείνει ακατοίκητο για αρκετό καιρό. Πότε όμως θεωρείται ένα σπίτι “κλειστό” και απαλλάσσεται κάποιος από την πληρωμή των κοινοχρήστων;

Πότε ένα διαμέρισμα θεωρείται “κλειστό”;

Για να θεωρείται το διαμέρισμα “κλειστό” δεν θα πρέπει να έχει μισθωτούς για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 30-60 ημερών.

Η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και στο κλειστό διαμέρισμα γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Στις περιπτώσεις όπου η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση, βασική προϋπόθεση για την απαλλαγή αυτή είναι να έχουν απομονωθεί και να έχουν σφραγιστεί τα σώματα του καλοριφέρ, με ευθύνη πάντα του διαχειριστή, ο οποίος πρέπει επίσης να τα αποσφραγίσει όταν ενοικιαστεί ξανά το διαμέρισμα.

Στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση είναι αυτονόητο ότι στα κλειστά διαμερίσματα χρεώνεται μόνο το πάγιο θέρμανσης, αφού οι μετρητές δεν καταγράφουν κατανάλωση.

Στην περίπτωση που κάποια διαμερίσματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του κατασκευαστή ενώ παραμένουν απούλητα, αχρησιμοποίητα ή και κλειστά, Στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, θα πρέπει να υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη με την οποία ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας να απαλλάσσεται από τα έξοδα κοινοχρήστων, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Απώλεια κανονισμού

Εάν η πολυκατοικία δεν έχει κανονισμό, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/1929 κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένο. Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Αλλαγή ιδιοκτήτη

Συνήθως, ο παλαιός ιδιοκτήτης θα πρέπει να λάβει το αποθεματικό από τον διαχειριστή, εφόσον αυτό έχει κατατεθεί στο διαχειριστή της πολυκατοικίας. Στη συνέχεια, είτε ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να το λάβει από τον παλαιότερο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, είτε ο διαχειριστής θα πρέπει να το επιστρέψει στον παλαιό ιδιοκτήτη και να το εισπράξει από τον νέο. Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καθήκοντα και τη νομοθεσία που διέπει την ιδιότητα του διαχειριστή.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε άμεσα με την Polygon για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το τι ισχύει στην περίπτωσή σας.