211 411 4012

Πληρώνει κοινόχρηστα ο ιδιοκτήτης όταν είναι κλειστό το διαμέρισμα του;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

“Είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος το οποίο ενοικιάζω. Αυτή την στιγμή είναι κλειστό γιατί δεν έχω ακόμα βρει τον κατάλληλο ενοικιαστή.

Πρέπει να εξακολουθήσω να πληρώνω κοινόχρηστα από την στιγμή που το σπίτι μου δεν νοικιάζεται;”

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί καθημερινά πολλούς ιδιοκτήτες, όταν το διαμέρισμά τους δεν νοικιάζεται και είναι άδειο. Πότε όμως θεωρείται ένα σπίτι “κλειστό”;

Για να θεωρείται το διαμέρισμα “κλειστό” δεν θα πρέπει να έχει μισθωτούς για διάστημα μεγαλύτερο των 30-60 ημερών.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν απομονωθεί και να έχουν σφραγιστεί τα σώματα του καλοριφέρ, με ευθύνη πάντα του διαχειρισή, ο οποίος πρέπει επίσης να τα αποσφραγίσει όταν ενοικιαστεί ξανά το διαμέρισμα. Αυτό ισχύει για τις περιπτώσει που έχουμε στην πολυκατοικία κεντρική θέρμανση και όχι αυτόνομη θέρμανση.

Στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση είναι αυτονόητο ότι στα κλειστά διαμερίσματα χρεώνεται μόνο το πάγιο θέρμανσης, αφού οι μετρητές δεν καταγράφουν κατανάλωση.

Στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, θα πρέπει να υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη με την οποία ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας να απαλάσσεται από τα έξοδα κοινοχρήστων, για ορισμένο χρονικό διάστημα, για τις ιδιοκτησίες που έχει στην ιδιοκτησία του και παραμένουν απούλητες και αχρησιμοποίητες ή και κλειστές.

Όπως και να έχει, βέβαια, η κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και στο κλειστό διαμέρισμα γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Εάν η πολυκατοικία δεν έχει κανονισμό, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/1929 κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένο. Ο νόμος μπορεί να παραβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε άμεσα με την POLYGON για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για το τί γίνεται σε τέτοιες ή και παρόμοιες καταστάσεις.