211 411 4012

Όταν φύγει ο ενοικιαστής, τι γίνεται με τα ανεξόφλητα κοινόχρηστα;

FAQ

Μια ωραία μέρα, ο διαχειριστής χτυπά, για πολλοστή φορά, την πόρτα του διαμερίσματος, για να ζητήσει τα ανεξόφλητα κοινόχρηστα. Και, προς μεγάλη του έκπληξη, βρίσκει την πόρτα ανοιχτή και ένα συνεργείο να κάνει επισκευές. "Το ετοιμάζουμε για να ενοικιαστεί", του λέει ο υπεύθυνος του συνεργείου. "Μα, με τα κοινόχρηστα; Τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα;" σκέφτεται πανικόβλητος ο διαχειριστής.

Μακάρι αυτή να ήταν μια φανταστική ιστορία, όμως δεν είναι- δυστυχώς ακούμε από τους πελάτες μας καθημερινά τέτοια περιστατικά: ενοικιαστές που φεύγουν μες τη νύχτα, σπίτια που ξενοικιάζονται, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν ενημερώνει ποτέ το διαχειριστή ώστε να ρυθμιστούν εκκρεμότητες κλπ. Και η ερώτηση στο τέλος είναι πάντα η ίδια: Εγώ τώρα, τι πρέπει να κάνω που χρωστάει τόσων μηνών κοινόχρηστα;

Στην πραγματικότητα, απλά να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη, καθώς αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις οφειλές του διαμερίσματός του. Είναι δική του ευθύνη και υποχρέωση, πριν να φύγει ο ενοικιαστής να βεβαιωθεί ότι όλοι οι λογαριασμοί που είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη (μεταξύ των οποίων και τα κοινόχρηστα) έχουν εξοφληθεί. Διαφορετικά, είναι αυτός αναγκασμένος να τους εξοφλήσει. Γι αυτό και παροτρύνουμε συχνά τους διαχειριστές να μιλάνε με τους ιδιοκτήτες όταν μαζεύονται πολλά ανεξόφλητα, γιατί είναι κατ' εξοχήν δική τους δουλειά να ρυθμίσουν εγκαίρως την κατάσταση. Οι πιθανότητες είναι ότι ο ασυνεπής ενοικιαστής θα είχε αντίστοιχη συμπεριφορά και σε άλλα θέματα- πχ θα είχε χρωστούμενα ενοίκια- οπότε είναι σε κάθε περίπτωση καλό να γνωρίζει όλο το εύρος του προβλήματος αυτός που θα κληθεί να το επιλύσει.

"Μα, αυτό είναι σα να λέμε στους ενοικιαστές να μη πληρώνουν¨, θα έλεγε κανείς. Όχι, κάθε άλλο. Μπορεί η πολυκατοικία- μέσω του διαχειριστή- να διεκδικεί τα χρωστούμενα από τον ιδιοκτήτη, εκείνος με τη σειρά του, όμως, μπορεί -ακόμη και με τη χρήση νομικών μέτρων- να διεκδικήσει τα ποσά από τον ενοικιαστή. Η διαδρομή είναι αυτή, αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτός που στο τέλος θα πληρώσει, είναι αυτός που θα έπρεπε να έχει πληρώσει, εξαρχής.