211 411 4012

Αλλαγές στη νομοθεσία περί Airbnb – όσα πρέπει να ξέρετε ως ενοικιαστής

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Απαγορεύεται πλέον η χρήση διαμερίσματος για Airbnb σε πολυκατοικίες – όπως αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη δική σας πολυκατοικία.

Η ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ένα extra εισόδημα ενοικιάζοντας τις άδειες τους κατοικίες σε ταξιδιώτες έχει αναστατώσει τα δεδομένα στις τιμές ενοικίασης. Με πάνω από 300 κατοικίες διαθέσιμες μόνο στην Αθήνα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιο διαμέρισμα που ενοικιάζεται μέσω Airbnb ακόμη και στη δική σας πολυκατοικία!

Χιλιάδες ιδιοκτήτες στην Ελλάδα διέθεσαν τα διαμερίσματά τους μέσα στις γιορτές σε ταξιδιώτες που αναζητούσαν στέγη μέσω Airbnb. Μέσω αυτών κατάφεραν να εισπράξουν και χρηματικά ποσά, μη γνωρίζοντας την απόφαση που πήρε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου νωρίτερα, μέσα στο 2019. Το Πρωτοδικείο με μία απόφαση που πάρθηκε το Δεκέμβριο του 2019 ανέτρεψε τα ως τώρα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές αγωγές και ανάλογες διεκδικήσεις όσων ιδιοκτητών ακινήτων αντιδρούν.

Παρόλο που το Airbnb διευκολύνει τουρίστες και όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, αποτελεί και έναν από τους κυριότερους λόγους για την αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Η πλατφόρμα έχει επίσης δημιουργήσει χάσμα μεταξύ των ενοίκων κάποιων πολυκατοικιών αφού μερικοί από αυτούς ενοχλούνται από την οχλαγωγία που μπορούν να επιφέρουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στην πολυκατοικία στην οποία διαμένουν, όπως συνέβη και με ένα διαμέρισμα στο Ναύπλιο που είχε διατεθεί μέσω Airbnb.

Πολλοί θεωρούν πως η πρώτη αυτή δικαστική απόφαση που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα κατά ιδιοκτητών που επωφελούνται από τις υπηρεσίες της πλατφόρμας είναι πιθανό να ανατρέψει τα δεδομένα της νομοθεσίας περί Airbnb στην Ελλάδα.

Εάν χρησιμοποιείτε το Airbnb ως ενοικιαστής, βρείτε μερικά tips που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να σιγουρευτείτε πως εφαρμόζεται τους τοπικούς κανονισμούς:

  • Κάντε μία έρευνα για τις φορολογικές σας υποχρεώσεις επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.
  • Έτσι ώστε να νοικιάσετε βραχυπρόθεσμα το διαμέρισμά σας, θα χρειαστεί πρώτα να το καταχωρήσετε την ιδιοκτησία σας στο μητρώο ακινήτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.
  • Προτού προβείτε σε χρήση της πλατφόρμας Airbnb ως ενοικιαστής ελέγξτε για τυχόν περιορισμούς κατά της υπεκμίσθωσης ή της φιλοξενίας που μπορεί να βρείτε στο καταστατικό της πολυκατοικίας σας.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία γύρω από τις πολυκατοικίες και τη διαχείρισή τους, επικοινωνήστε μαζί μας με ένα απλό τηλεφώνημα στο ☎ 2114114012.