211 411 4012

Μπορεί ένα διαμέρισμα να ενοικιασθεί ως Air B'n'B;

FAQ

Μια επίμονη ερώτηση, δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις: Επιτρέπεται να ενοικιάσει κάποιος το διαμέρισμά του ως Air B'n'B χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της υπόλοιπης πολυκατοικίας; Φαίνεται ότι ο νόμος δεν έχει μεριμνήσει συγκεκριμένα επ' αυτού, παρόλη την εκστρατεία που κάνει το κράτος για τον εντοπισμό των ενοικιασμένων διαμερισμάτων- για φορολογικούς σκοπούς όμως. Όμως, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε "έξω από τα προβλεπόμενα", έτσι και σε αυτή την περίπτωση η απάντησή μας είναι "Όχι. Πρέπει να έχουν ενημερωθεί και να έχουν συναινέση όλοι οι ιδιοκτήτες" .

Ο αντίλογος που συχνά ακούμε, από ιδιοκτήτες που σκοπευαν να νοικιάσουν το σπίτι τους μέσα από την πλατφόρμα είναι "Δηλαδή, αν φιλοξενούσα δυο φίλους μου θα ήθελα άδεια;". Προφανώς και όχι, όμως εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική. Και, αν εξοργίσετε τους γείτονες και σας καταγγείλουν, το πρόστιμο που θα πληρώσετε είναι πολλάκις πολλαπλάσιο των εσόδων που θα αποκομίσετε από την ενοικίαση.

Η ίδια η Air B'nB μέσα από ένα πρόγραμμα που προς το παρόν τρέχει στις ΗΠΑ, αλλά θα επεκταθεί και αλλού, υποστηρίζει ένθερμα τη συνεννόηση μεταξύ των ιδιοκτητών και της διαχείρισης. Και αυτό είναι το σωστό: Εφόσον αποφασίζει κάποιος να εφαρμόσει μια πρακτική που θα επηρεάσει όλη την πολυκατοικία, καθώς ξένοι άνθρωποι θα μπαινοβγαίνουν, δε θα συμμορφώνονται απαραίτητα με τον κανονισμό του κτηρίου, ενδεχομένως να θέσουν ζήτημα ασφάλειας ή ησυχίας, είναι να ζητήσει τη συγκατάθεση όσων επηρεάζονται. Ακόμη κι αν η αρχική στάση είναι αρνητική, μια ουσιαστική συζήτηση - γιατί ενδεχομένως κάποιος να χρειάζεται πραγματικά αυτό το εισόδημα- και η θέσπιση μερικών κανόνων που θα θεωρήσουν και οι δυο πλευρές απαράβατους, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο έδαφος συνεννόησης.

Για άλλη μια φορά, αυτό που υποστηρίζουμε, ως Polygon, είναι ο σεβασμός από και προς όλους. Ούτε οι ιδιοκτήτες έχει νόημα να ασκούν βέτο χωρίς να ακούσουν τα επιχειρήματα του αιτούμενου, ούτε αυτός που σκοπεύει να ενοικιάσει το διαμέρισμά του να απομονωθεί και να λειτουργήσει αδιαφορώντας για τους άλλους. Και, σίγουρα, πρακτικές που ήδη εμφανίζονται- καταγγελίες και πρόστιμα- είναι αυτές που κάνουν κακό σε όλους και σε όλα.