211 411 4012

Προστασία από τη φωτιά, για επιχειρήσεις και πολυκατοικίες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Απογραφές, απολογισμοί, ανανεώσεις αδειών, πληρωμές τελών: η λίστα των υποχρεώσεων με την αλλαγή κάθε χρόνου είναι μακριά για τους επαγγελματίες. Σε αυτό το τελετουργικό που γίνεται κάθε τέτοια εποχή, είναι, όμως, ένα ακόμα σημείο που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή. Ένα σημείο που, κανονικά, πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και είναι απογοητευτικό που συχνά δεν είναι. Την ασφάλεια. Του προσωπικού, των χώρων, των εμπορευμάτων.

Ο ένας λόγος είναι προφανής και αφορά την υποχρέωση των επιχειρήσεων απέναντι στο νόμο, να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και κατάλληλο και σωστά συντηρημένο εξοπλισμό. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, οι έλεγχοι όλο και πιο συχνοί, όπως μας λένε οι πελάτες μας, επομένως, αν μη τι άλλο, τώρα είναι μια καλή στιγμή να ελέγξετε πότε οι πυροσβεστήρες σας χρειάζονται αναγόμωση, για να αποφύγετε συστάσεις και πρόστιμα.

Όμως, η ουσία της ασφάλειας δε βρίσκεται στη συμμόρφωση. Ευτυχώς, οι περισσότεροι στη ζωή μας δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ποτέ φωτιά στο γραφείο ή στο σπίτι μας. Αυτές οι θετικές πιθανότητες, μας κάνουν συχνά να είμαστε αμελείς, να θεωρούμε ότι «δε τρέχει τίποτα», μέχρι να δούμε στις ειδήσεις ένα ατύχημα και να αναθεωρήσουμε. Αν λάβουμε όμως υπόψιν ότι το κόστος των πυροσβεστήρων (τους οποίους εμείς συνήθως δίνουμε δωρεάν) και των αναγομώσεων είναι πραγματικά μικρό, αξίζει να παίζουμε με τις πιθανότητες, σε ένα θέμα που μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαιτέρως σοβαρό; Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει ότι, μετά από κάθε συμβάν τέτοιου τύπου, έχουμε εμφανώς περισσότερα αιτήματα για θέματα που σχετίζονται με τη πυρασφάλεια. Στην ουσία επιβεβαιώνεται αυτό που νωρίτερα λέγαμε, ότι πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να αμελούν, μέχρι κάτι να τους θυμίσει το μέγεθος του ρίσκου.

Αν έχετε πιστοποιητικό OSHAS-  αυτό από μόνο του είναι μια απόδειξη για την ευαισθησία σας προς την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού- αρκεί να ανατρέξετε στα αρχεία σας για να επιβεβαιώσετε την ημερομηνία της επόμενης αναγόμωσης. Αν δεν έχετε αντίστοιχες διαδικασίες, απλώς κοιτάξτε το αυτοκόλλητο πάνω στον πυροσβεστήρα και βεβαιωθείτε πως όταν έρθει η ώρα, θα θυμηθείτε την υποχρέωση που έχετε. Ή απλώς, επικοινωνήστε μαζί μας, να σημειώσουμε εμείς πότε λήγει η γόμωση των πυροσβεστήρων σας, ώστε να σας το υπενθυμίσουμε και να το ρυθμίσουμε, χωρίς να έχετε εσείς καθόλου έγνοια.