211 411 4012

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2017-2018: Οδηγός για το διαχειριστή

FAQ

Τις τελευταίες εβδομάδες, απ' όταν ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, έχουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το επίδομα, ποιοι το δικαιούνται και ποιος ο ρόλος του διαχεριστή σε αυτό. Φαίνεται ότι το τοπίο είναι θολό, και ότι, καθώς το κονδύλι έχει μειωθεί και τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά, οι δικαιούχοι θα είναι τελικά λίγοι. Παρόλα αυτά, αν πιστεύετε ότι εμπίπτετε στα εισοδηματικά κριτήρια, δεν χάνετε τίποτα να καταθέσετε την αίτησή σας στο website της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Σε γενικές γραμμές, δικαίωμα για το επίδομα θέρμανσης έχουν άγαμοι με εισόδημα που δε ξεπερνάει τις 12.000€ και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία χαμηλότερη των 100.000€. Και, έγγαμοι με εισόδημα μέχρι 20.000€ και περιουσία όχι μεγαλύτερης αξίας από τις 200.000€. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Για να συμπληρώσετε την αίτηση, ως ιδιώτες, χρειάζεστε τα εξής δικαιολογητικά:

– Ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος- υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
– Το ονοματεπώνυμό σας.
– Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων σας.
– Η ένδειξη εάν επιθυμείτε προκαταβολή.
– Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμείτε να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
– Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
– Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
– Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
– Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
– Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
– Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αν ζείτε σε πολυκατοικία, ο διαχειριστής οφείλει να κάνει μια αντίστοιχη διαδικασία στο ίδιο σύστημα, για να καταγράψει τα στοιχεία της πολυκατοικίας- εφόσον υπάρχει κεντρική θέρμανση

Σε αυτή την περίπτωση, οι διαχειριστές ή εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση,  πρέπει να έχουν τα εξής δικαιολογητικά, για να καταθέσουν την αίτηση:

– Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας. Στην τελευταία περίπτωση, βέβαια, εφόσον έχετε εταιρεία διαχείρισης, εκείνη θα αναλάβουν την κατάθεση της αίτησης, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τους το θυμίσετε.
– Τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.
– Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
– Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
– Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
 

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται περίπλοκα ή σας δημιουργούν περαιτέρω απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας να σας καθοδηγήσουμε βήμα βήμα. Όλοι στην Polygon καταλαβαίνουμε ότι αυτή την εποχή, κάθε ευρώ μετράει, γι αυτό και είμαστε δίπλα σας, σε ότι αφορά την οικονομία.