211 411 4012

Επιτρέπονται τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες;

FAQ

Επιτρέπονται τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες; Υπάρχουν προϋποθέσεις και τρόποι να ελέγξουμε την ομαλή τους συμβίωση με τους υπόλοιπους ενοίκους; Στις περιπτώσεις που ο κανονισμός της πολυκατοικίας ρητά τα απαγορεύει, ποια άποψη υπερισχύει τότε;

Πολλές κουβέντες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα και πολλές διαφωνίες έχουν προκύψει, παρόλο που ο νόμος είναι ξεκάθαρος: Ναι, επιτρέπονται μέχρι 2 κατοικίδια ζώα σε κάθε διαμέρισμά στην πολυκατοικία με την προϋπόθεση ότι θα μένουν μαζί με τον κηδεμόνα τους και ότι δε θα είναι κλεισμένα σε μπαλκόνια και αυλές. Στις περιπτώσεις- που δεν είναι λίγες- όπου ο κανονισμός ρητά απαγορεύει τα κατοικίδια, ο νόμος υπερισχύει, άρα από τεχνικής άποψης, δε μπορεί ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης να απομακρύνουν έναν ένοικο επειδή έχει κατοικίδιο.

Από την άλλη βέβαια, είναι υποχρέωση στο πλαίσιο της καλής γειτνίασης, όσοι έχουν κατοικίδια να σέβονται και τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας, να προσπαθούν να μην ενοχλούν- είτε με θόρυβο ή με οποιουδήποτε είδους ακαθαρσίες- διότι αυτά παραμένουν παραβιάσεις που μπορούν να επιφέρουν κυρώσεις.

Στην ουσία, και όπως γίνεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τα ζώα είναι ευπρόσδεκτα στις πολυκατοικίες, γιατί είναι αναπόσπαστα μέρη του οικοσυστήματός μας και της ζωής μας. Οι κηδεμόνες, όμως, των ζώων, φέρνοντας ένα ζωάκι στο σπίτι τους, αναλαμβάνουν  την ευθύνη και την υποχρέωση- ηθική όχι νομική- να το φροντίσουν, να σεβαστούν τους γείτονες, να βρουν την ισορροπία που θα οδηγήσει στην ήρεμη συμβίωση. Όπως συχνά λέμε στην Polygon, αυτό που μετράει πάνω απ' όλα, είναι να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων, με τρόπο που τελικά, όλοι είναι ικανοποιημένοι: και οι κηδεμόνες των ζώων, τα ζώα και οι γείτονες.